ورود سیب زمینی به ایران تحولی اساسی در کشاورزی سنتی دوره قاجاریه
|
مهدی وزین افضل*1، ذبیح اله اعظمی ساردویی2 |
1- دانشگاه اصفهان ، mahdivazin@yahoo.com 2- دانشگاه جیرفت کرمان |
|
چکیده: (11401 مشاهده) |
پژوهش حاضر درصدد است تا به نقش سیب زمینی پس از ورود آن از اروپا به ایران در دوره قاجاریه بپردازد. شاه و روشنفکران قاجاری از اولین کسانی بودند که به اهمیت سیبزمینی به عنوان غذایی مکمل و کامل پیبردند. آنها میدانستند این گیاه در مواقع قحطی، غذای بسیار مناسب به شمار میرود که میتوان با آن از مرگ و میرهای زیادی جلوگیری کرد. به همین دلیل، دولت قاجاریه سعی کرد کشت آن را توسعه بخشد؛ ولی از آنجایی که عامه مردم اطلاع دقیقی از نحوه کشت و مصرف این گیاه جدید نداشتند، دولتمردان قاجاری برای آگاهی دادن به مردم سعی کردند از طریق نوشتن مزایای سیب زمینی و نحوه کاشت، برداشت و مصرف آن، در روزنامهها و کتابها، اطلاعاتی را در اختیار عموم مردم قرار دهند. دستاوردهای پژوهش مشخص میکند با حمایت ناصرالدین شاه از کاشت گیاه سیبزمینی و استقبال توده مردم از این غذای جدید، در عرض پنجاه سال، سیبزمینی بعد از گندم، به عنوان مهمترین منبع غذایی ایرانیان مورد استفاده قرار گرفت. |
|
واژههای کلیدی: واژههای کلیدی: سیب زمینی، قاجار، گیاه، نسخه خطی، مستشارالدوله. |
|
متن کامل [PDF 236 kb]
[English Abstract]
(1790 دریافت)
|
ترویجی: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1393/8/15 | پذیرش: 1393/8/15 | انتشار: 1393/8/15
|
|
|
|