1- دانشجوی دکتری دانشگاه مذاهب اسلامی دانشکده علوم قرآن و حدیث (نویسنده مسئول) ، aghilisaeideh@gmail.com 2- دانشیار گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی دانشگاه پیام نور تهران 3- استادیار گروه تاریخ دانشگاه مذاهب اسلامی
چکیده: (119 مشاهده)
در قرون هفتم و هشتم هجری در نتیجه حاکمبودن قدرتهای متنازع و متخاصم در شرق و غرب جهاناسلام، مناسبات و تبادل فرهنگی و تمدنی مناطق مختلف آن با یکدیگر با مشکلات جدی روبهرو شدهبود. در این میان، حجاز نقشی مهم، بهویژه، در ممانعت از انقطاع این مناسبات ایفا نمود و بهواسطۀ حج و حجگزاری، به کانونی برای استمرار فرهنگی و تمدنی جهان اسلام تبدیل شد. در کنار تمامی عوامل و نهادهای فرهنگی فعال و تأثیرگذار دیگر، رباطها نیز در این مهم نقشآفرینی کردند. بنابر یافتههای این پژوهش تاریخی، رباطهای حجاز که مراکزی رفاهی بودند، در جایگاه نهادهای فرهنگی و تمدنی نیز مطرح شدند و با فزونییافتن اینوجه از کارکرد رباطها در این دو قرن، واقفان پرشماری از شرق و غرب جهان اسلام به احداث رباط در شهرهای مکه و مدینه پرداختند. اختصاص موقوفههای قابلتوجه به این رباطها و نیز فراهمآوردن امکاناتی چون کتابخانه دربرخی از آنها، موجب شد رباطهای حجاز (شهرهای مکه و مدینه) به مراکزی علمی و آموزشی نیز تبدیل شوند. برایناساس، طی این دو قرن، در کنار افزایش نقشآفرینی اجتماعی رباطها در جامعه حجاز، این بناها یا نهادها از نظر آموزشی، علمی و فرهنگی نقش تسهیلکنندۀ مهمی ایفا کردند و بهویژه، در برقراری مناسبات فرهنگی و تمدنی مناطق مختلف جهان اسلام و استمرار آن مؤثر واقع شدند.
Cultural and Civilized Status and Performance of the Ribat during Hajj Pilgrimage Rituals (Lunar Centuries 7-8). CHS 2023; 14 (54) URL: http://chistorys.ir/article-1-1579-fa.html
عقیلی سیده سعیده، عبادی مهدی، جمالی فر مهدی. جایگاه و کارکرد فرهنگی –تمدنی رباطهای حجاز در ایام حج(قرون 7-8 ه). فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی. 1401; 14 (54)
تکمیل فرم تعهدنامه و امضای همه نویسندگان برای ارسال مقاله به داوری الزامی است. پس از تکمیل فرم می بایست در بخش ارسال فایل مقاله بارگذاری شود. جهت دریافت فرم این بخش را کلیک فرمایید.