1- دانشگاه محقق اردبیلی ، fbarmaki@uma.ac.ir 2- دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده: (4922 مشاهده)
بقعهی شیخ صفیالدین اردبیلی بعد از وفات او در سال 735 ق./ 1335 م.، از سوی فرزند و جانشینش شیخ صدرالدین موسی بنا شد و در دورههای بعدی، خصوصاً دوران سلطنت شاه طهماسب اول و شاه عباس اول صفوی، گسترش یافت. ذکر «الله الله» بارزترین ذکر انعکاسیافته در بنای برج مقبرهی شیخ صفیالدین اردبیلی است، به طوری که اغلب از آن بنا با نام «گنبد الله الله» یاد میشود. این ذکر جزء معروفترین اذکار متصوفهی صفوی به شمار میآید که در سرتاسر دوران شیوخ و سلاطین صفوی و همچنین بعد از این دوران، مریدان ـ اکثراً قزلباش ایشان ـ آن را ترنم میکردند. ذکر «الله الله» هنوز نیز در جوامع علویان آناطولی، روم ایلی و بالکان به عنوان میراثداران تصوف صفویه و آخرین بازماندگان طریقت قزلباشیه کاربرد دارد. این پژوهش بر آن است تا با تکیه بر منابع تاریخی، اسناد و مدارک آرشیوی، مطالعات باستانشناسی و مشاهدات میدانی و به شیوهی توصیفیـتحلیلی، ضمن مطالعهی انعکاس ذکر مذکور در معماری برج مقبرهی شیخ صفیالدین اردبیلی و برخی نمونههای معاصر و متشابه، به بررسی کاربرد آن نزد مریدان این خاندان در گذشته و حال بپردازد.
Barmaki F, Hosseini S. The Reflection of the Hymn of "Allah Allah" in the Tower of the Mausoleum of Sheikh Safi al-Din Ardabili and its Position in the Safavid Sufism. CHS 2018; 9 (35) :1-26 URL: http://chistorys.ir/article-1-820-fa.html
برمکی فاطمه، حسینی سجاد. انعکاس ذکر «الله الله» در برج مقبرهی شیخ صفیالدین اردبیلی
و جایگاه آن ذکر در تصوّف صفوی
. فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی. 1397; 9 (35) :1-26
تکمیل فرم تعهدنامه و امضای همه نویسندگان برای ارسال مقاله به داوری الزامی است. پس از تکمیل فرم می بایست در بخش ارسال فایل مقاله بارگذاری شود. جهت دریافت فرم این بخش را کلیک فرمایید.