با سلام ،ازاین پس جهت اطلاع و پیگیری وضعیت مقالات خود می توانید با کارشناس مجله خانم مرضیه منصوری با شماره 09391942150 تماس حاصل فرمایید. ساعت تماس 10 الی 16 ، روز های شنبه تا چهارشنبه می باشد.
1- دانشگاه خوارزمی ، manochehryosefi44@gmail.com 2- دانشگاه خوارزمی
چکیده: (292 مشاهده)
انحطاطاندیشی تمدن ایرانیـ اسلامی در تاریخپژوهی زرینکوب منوچهر محمدیوسفی[1]، صالح پرگاری[2]، اسماعیل چنگیزیاردهائی[3] ، فوآد پورآرین[4] چکیده عبدالحسین زرینکوب از جمله ادیبان و تاریخپژوهان ایرانی است که آثار گوناگونی در زمینههای مختلف به رشته تحریر درآورد. اندیشه انحطاطشناسانه از جنبههای پُرمحتوای نوشتههای اوست. او متأثر از میراث فکری تاریخنگاران عصر ناصری و متجددان نظریهپرداز دوره رضاشاه، به عوامل مؤثر بر انحطاط تمدن ایرانیـ اسلامی پرداخت. زرینکوب در لابهلای آثارش با مقایسه ادوار تاریخ ایران، نه فقط تبیینهای پیشینیان را بازتولید کرد، بلکه عناصری دیگر بر آن افزود. بر این اساس، یکی از مهمترین تلاشهای وی برای خروج از این وضعیت منحط، طرح دوباره مسئله انحطاط بود. او با طرح این مسئله، با رویکردی تاریخی به انحطاط مزمن تاریخی ایران و تمدن اسلامی پرداخت. یافتههای این تحقیق، بر اساس روش تحلیلی ـ توصیفی نشان میدهد که زرینکوب راز و رمز چرایی انحطاط را به مؤلفههایی همچون بیتسامحی، یونانیمآبی، جبرگرایی و خردستیزی نسبت میدهد. وی توجه به مُدارای دینی، بیگانهدوستی، آزادی فکر و خردورزی را برای سیاستمداران امروزی جامعه ایران آموزنده و انحراف از این ویژگیها را مصیبتبار میداند. از این حیث، کانون اندیشگی وی برای حلِ مسئله انحطاط در ایرانِ پیشامدرن و معاصر، بازآفرینی و استمرار عناصر فرهنگی و قومی ِبرجایمانده از گذشته تاریخی است. واژههای کلیدی: اسلام، انحطاط، ایران، بیتسامحی، خردستیزی، جبرگرایی، یونانیمآبی
[1]. دانشجوی دکتری تاریخ ایران بعد از اسلام دانشگاه خوارزمی تهران (نویسنده مسئول) manochehryosefi44@gmail.com
mohammadyousefi M, pargari S, changiziardehaei E, porareian F. Decline on the cultural nationalism of the second phahlavi era (case study : abdolhossein zarinkoub). CHS. 2022; 13 (51 and 51) URL: http://chistorys.ir/article-1-1446-fa.html
محمدیوسفی منوچهر، پرگاری صالح، چنگیزی اردهائی اسماعیل، پورآرین فواد. انحطاط اندیشی در ناسیونالیسم فرهنگی عصر پهلوی دوم (مطالعه موردی: عبدالحسین زرین کوب). مطالعات تاریخ فرهنگی فصلنامه علمی -پژوهشی انجمن ایرانی تاریخ. 1401; 13 (51 و 51)
تکمیل فرم تعهدنامه و امضای همه نویسندگان برای ارسال مقاله به داوری الزامی است. پس از تکمیل فرم می بایست در بخش ارسال فایل مقاله بارگذاری شود. جهت دریافت فرم این بخش را کلیک فرمایید.