:: دوره 2، شماره 7 - ( مطالعات تاريخ فرهنگي 1390 ) ::
جلد 2 شماره 7 صفحات 24-1 برگشت به فهرست نسخه ها
جابربن یزید جعفی و بررسی اتهام غلوّ درباره وی
عباس احمدوند*1، سعید طاووسی2
1- دانشگاه شهید بهشتی ، a.ahmadwand@gmail.com
2- دانشگاه تهران
چکیده:   (7298 مشاهده)
«ابومحمد جابربن یزید جعفی کوفی» (متوفی 128 ﻫ.ق)، از اصحاب نامدار امام محمدباقر و امام صادق علیهما السلام است. او از بزرگ‌ترین علمای شیعه‌ی امامیه بود و به رجعت اعتقاد داشت. به‌دلیل توجه جابر به بطون آیات و احادیث، که در برخی روایات و اقوال منقول از او نیز تصریح شده است، غالیان او را از پیشکسوتانِ خویش معرفی کرده‌اند. سوءاستفاده‌ی غالیان از نام و شخصیت وی باعث شده است برخی جابر جعفی را شبه‌غالی بدانند و او را از غالیانِ نیمه‌افراطی محسوب کنند. عده‌ای نیز او را به‌صراحت غالی معرفی کرده‌اند. حال آنکه با بررسی علل جرح وی نزد برخی رجالیانِ متقدمِ شیعه و با استناد به روایات وارده در مدح وی و اقوال فرقه‌نگاران متقدمِ شیعه در ردّ تهمت غلوّ از او، و نیز دقت در نوع روایات وی و توجه به امور باطنی در آنها که مستعد سوءاستفاده‌ی غلات است، می‌توان جابر جعفی را از اتهام غلوّ مبرّا دانست.
واژه‌های کلیدی: واژگان کلیدی: جابر جعفی، امام محمد باقرعلیه‌السلام، امام جعفرصادقعلیه‌السلام، شیعه‌ی امامیه، رجعت، مهدویت، غلوّ، غالیان، کوفه.
متن کامل [PDF 5503 kb] [English Abstract]   (1147 دریافت)    
ترویجی: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/11/14 | پذیرش: 1393/11/14 | انتشار: 1393/11/14


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 2، شماره 7 - ( مطالعات تاريخ فرهنگي 1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها