با سلام، جهت اطلاع و پیگیری وضعیت مقالات خود می‌توانید با کارشناس مجله خانم فاطمه نجفی با شماره 09216904318 تماس حاصل فرمایید.
ساعت تماس تلفنی 9 الی 18 روزهای پنج‌شنبه
امکان ارسال پیام از طریق پیام‌رسان ایتا: 9 تا 16 هر روز

   [صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: داوران :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
آخرین مطالب سایر بخش‌ها
..
پایگاه های نمایه شده
..
نورمگز
..
مگیران
..
لینکدین
..
 
..
:: دوره 3، شماره 9 - ( مطالعات تاريخ فرهنگي 1390 ) ::
جلد 3 شماره 9 صفحات 125-107 برگشت به فهرست نسخه ها
بازتاب شکل‌گیری دو پدیده اجتماعی بر سفال‌های زرین فام دوره‌ی سلجوقیان؛ پیدایش طبقه متوسط و مردمی شدن هنر
هانیه نیکخواه1، محمد خزایی*2، غلامعلی حاتم3، جواد نیستانی1
1- دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشگاه تربیت مدرس ، Mohamad.khazaie@gmail.com
3- دانشگاه تهران
چکیده:   (8047 مشاهده)
سفال زرین‏فام که از سده‌های ششم تا هشتم هجری قمری در ایران رواجی چشمگیر داشت، کمابیش هم‏زمان با حکمرانی سلجوقیان بر ایران، پدیدار شد. واکاوی این آثار علاوه بر جنبه‏های فنی، ساختاری و زیبایی‏شناسی؛ گاه تصویری روشن از وضعیت این دوره از منظر سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی را پیش روی ما می‏گذارد. در این پژوهش تلاش بر این است که به هدف شناسایی شرایط و شاکله‌های اجتماعی این دوره؛ سفال زرین فام سده ششم هـ .ق، مورد بررسی و بازشناسی قرار گیرد. پیدایش و رواج شایان درنگ و فزاینده‌ی این سفالینه‌های نفیس در دوره سلجوقیان، پرسش‌هایی را به ذهن متبادر می‌سازد، که این نوشتار نیز در پی یافتن پاسخ آنها می‌باشد. آیا می‌توان تفسیری جامعه‌شناختی برای این پدیده‌ی نوظهورِ هنری ارائه کرد و به بازنمایی شرایط جامعه ایران و واقعیت‌های پنهان در آن دوره پرداخت؟ آیا می‌توان با بررسی نقوش این سفال‌ها، که هماره بُعد زیبایی شناسی آنها مورد توجه بوده است، بخشی از تاریخ اجتماعی هنر در دوره سلجوقیان را شناسایی کرد؟ هدف پژوهش حاضر، تفسیر چگونگی بازتاب شرایط اجتماعی بر سفال‌های زرین فام سده ششم هـ .ق و تبیین بروز دو پدیده اجتماعی یعنی شکل‌گیری طبقات جدید در جامعه شهری و مردمی شدن هنر در این زمان می‌باشد. مبنای کار این جستار از لحاظ نظری، انگاره‌های جامعه‌شناختی است. روش پژوهش نیز تحلیل مستندات تاریخی مکتوب و عینی ـ آثار هنری ـ بوده و داده‌های جمع‌آوری شده به روش توصیفی ـ تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته‌ و در پاره‌ای موارد نیز رهیافتی تطبیقی استفاده شده است. نتیجه آنکه، به نظر می‌رسد رشد طبقه متوسط، یکی از دلایل ظهور و نیز سبب رونق تولید سفال زرین فام و این خود سرآغاز دسترسی همگانی به هنر و تمایل به ترسیم موضوع‌های روزمره و واقع‌گرا در این دوره باشد.
واژه‌های کلیدی: واژه‌های کلیدی: سفال زرین فام، سلجوقیان، طبقه متوسط، هنر مردمی، هنر واقع گرایانه.
متن کامل [PDF 629 kb] [English Abstract]   (1476 دریافت)    
ترویجی: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/11/13 | پذیرش: 1393/11/13 | انتشار: 1393/11/13
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Reflection of Configuration of two Social Phenomena on luster Ceramics in Seljuk Era (The Appearance of Middle Class and Popular Art). CHS 2011; 3 (9) :107-125
URL: http://chistorys.ir/article-1-322-fa.html

نیکخواه هانیه، خزایی محمد، حاتم غلامعلی، نیستانی جواد. بازتاب شکل‌گیری دو پدیده اجتماعی بر سفال‌های زرین فام دوره‌ی سلجوقیان؛ پیدایش طبقه متوسط و مردمی شدن هنر. فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی. 1390; 3 (9) :107-125

URL: http://chistorys.ir/article-1-322-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 9 - ( مطالعات تاريخ فرهنگي 1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها
(فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی)پژوهشنامه انجمن ایرانی تاریخ Cultural History Studies(Pejuhesh Nameh Anjoman-e Iraniye Tarikh)
تکمیل فرم تعهدنامه  و امضای همه نویسندگان برای ارسال مقاله به داوری الزامی است. پس از تکمیل فرم می بایست در بخش ارسال فایل مقاله بارگذاری شود. جهت دریافت فرم این بخش را کلیک فرمایید.
Persian site map - English site map - Created in 0.1 seconds with 47 queries by YEKTAWEB 4645