:: دوره 4، شماره 15 - ( مطالعات تاريخ فرهنگي 1392 ) ::
جلد 4 شماره 15 صفحات 86-63 برگشت به فهرست نسخه ها
تعاملات علمی در قرون نخستین اسلامی بر اساس مطالعات باستان‌شناسی (با تأکید بر نقوش هندسی تزئینات گچبری‌های قرون نخستین اسلامی
اکبر شریفی نیا*1، جواد نیستانی2، سید مهدی موسوی کوهپر2
1- دانشگاه تربیت مدرس ، a.sharifinia@modares.ac.ir
2- دانشگاه تربیت مدرس
چکیده:   (7397 مشاهده)
چکیده هدف پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل اندیشه‌ی‌ فلسفی نقوش هندسی گچبری‌های قرون نخستین اسلامی می‌باشد. اندیشه‌ی فلسفی یونانی، به خصوص فلسفه‌ی افلاطون و فیثاغورث از جمله علومی است که بر تفسیر و تحلیل نقش‌مایه‌های هنر اسلامی اثرگذار بوده است. مستندات پژوهش، آثار معماری به خصوص گچبری‌های گنجینه‌ی اسلامی موزه‌ی ملی ایران است. پژوهش حاضر با استفاده از توصیف، تحلیل و مقایسه تطبیقی اطلاعات گردآوری شده به صورت میدانی و کتابخانه‌ای در پی پاسخ به این پرسش است، که بازتاب فرایند علمی قرون نخستین اسلامی در هنر ایران، به خصوص در نقوش هندسی گچبری چگونه قابل تبیین است. فرضیه مبتنی بر آن است که تعاملات علمی مسلمانان در اوایل اسلام باعث غنی‌تر شدن تعبیر و تفسیر نقوش هنر اسلامی به ویژه گچبری شده است. این تحقیق، نشان می‌دهد مضامین نقش‌مایه‌های گچبری اوایل اسلام، ترکیبی از مضامین فلسفی یونانی و اسلامی است که نشأت گرفته از تعاملات علمی رایج در اوایل دوره‌ی اسلامی بوده است.
واژه‌های کلیدی: واژه‌های کلیدی: گچبری، قرون نخستین اسلامی، نقوش هندسی، فلسفه، یونان.
متن کامل [PDF 1503 kb] [English Abstract]   (1497 دریافت)    
ترویجی: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/8/3 | پذیرش: 1393/8/3 | انتشار: 1393/8/3


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 4، شماره 15 - ( مطالعات تاريخ فرهنگي 1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها