:: دوره 14، شماره 54 - ( فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی 1401 ) ::
جلد 14 شماره 54 صفحات 59-37 برگشت به فهرست نسخه ها
مبانی فرهنگی تاریخ‌‌نگری و تاریخ‌نگاری محمدابراهیم باستانی پاریزی
حسین آبادیان*
استاد گروه تاریخ، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران ، abadian@hum.ikiu.ac.ir
چکیده:   (699 مشاهده)
مقاله حاضر بر اساس آثار منتشر شده استاد باستانی پاریزی، دیدگاه تاریخی او را مورد بحث قرار می‌دهد. پژوهش حاضر با این فرضیه نوشته شده است که هیچ مورخی بدون «نظر» مطلب نمی‌نویسد، بلکه معلومات پیشین، محیط تربیتی، اوضاع و احوال اجتماعی و البته تجربه زیسته زمینه‌های لازم را برای تاریخ‌نگاری فراهم می‌نمایند. بنابراین، با اینکه عناوین و موضوعات کتاب‌های باستانی پاریزی بسی ساده بودند، در پشت این عناوین و مطالب مطرح شده، نگاهی تاریخ‌نگارانه وجود داشت که نویسنده را برای پیشبرد طرح خود راهنمائی می‌کرد. بیشتر مطالب این مقاله برگرفته از آثار باستانی پاریزی است، اما در برخی موارد برای فهم بهتر موضوع، به برخی منابع دیگر نیز ارجاع داده شده است. هدف مقاله این است تا نشان دهد باستانی پاریزی نیز تلاش داشت برای سبک تاریخ‌نویسی خود مفاهیمی ارائه نماید. در این پژوهش به برخی از این مفاهیم که خاص اوست اشاره شده‌ است. پرسش اصلی مقاله حاضر این است که در تاریخ‌نگاری باستانی پاریزی چه عناصری به شکل «پیشینی» تأثیرگذار بوده‌اند؟ که با استفاده از روش تحلیل محتوا به این پرسش پاسخ داده شده است.
واژه‌های کلیدی: باستانی پاریزی، تاریخ‌نگری، تاریخ‌نگاری، تاریخ اجتماعی، فرهنگ، محیط
متن کامل [PDF 6228 kb]   (118 دریافت)    
ترویجی: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/2/23 | پذیرش: 1402/4/29 | انتشار: 1401/10/28


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 14، شماره 54 - ( فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها