با سلام، جهت اطلاع و پیگیری وضعیت مقالات خود می‌توانید با کارشناس مجله خانم فاطمه نجفی با شماره 09216904318 تماس حاصل فرمایید.
ساعت تماس تلفنی 9 الی 18 روزهای پنج‌شنبه
امکان ارسال پیام از طریق پیام‌رسان ایتا: 9 تا 16 هر روز

   [صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: داوران :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
آخرین مطالب سایر بخش‌ها
..
پایگاه های نمایه شده
..
نورمگز
..
مگیران
..
لینکدین
..
 
..
:: دوره 15، شماره 57 - ( فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی 1402 ) ::
جلد 15 شماره 57 صفحات 0-0 برگشت به فهرست نسخه ها
تحلیل سازوکارها و اقدامات رسول اکرم (ص) در جایگزینی آموزه‌های اقتصادی اسلام: رویکرد نهادگرایی جدید
زهرا بختیاری1 ، شهلا بختیاری* 2، حسین راغفر3
1- دانش آموخته دکتری تاریخ دانشگاه الزهرا (س)
2- دانشیار گروه تاریخ دانشگاه الزهرا(س) ، sh.bakhtiari@alzahra.ac.ir
3- استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه الزهرا (س)
چکیده:   (4458 مشاهده)
بررسی شواهد و قراین تاریخی نشان می‌دهد باوجود رفتارها و معاملات اقتصادی مختلف در جامعه عرب پیش‌ازاسلام؛ جامعه مزبور از سلامت اقتصادی لازم برخوردار نبود و زمینه‌های دو قشری‌شدن -فقیر و غنی- را فراهم آورده بود. این امر، جامعه را از توازن اقتصادی دور کرده بود. درمقابل، رویکرد سیره نبوی به ارائه الگوی درستی از اقتصاد، نیازمند ارائه، تعریف و کوشش برای جایگزینی آموزه‌های اقتصادی مبتنی بر مبانی اسلامی به‌جای مبانی و رفتارهای برگرفته از اندیشه جاهلی بود. پژوهش حاضر می‌کوشد با بهره‌گیری از روش تحلیل مضمون و نیز با استفاده از تعاریف موجود در رویکرد نهادگرایی جدید در علم اقتصاد، به شاکله و منطق کلّی اقدامات پیامبر در مسیر تغییر و همسوسازی نگرش و رفتار افراد و درنهایت، نهادینه‌سازی آموزه‌های اقتصادی اسلام دست یابد و به این پرسش پاسخ دهد که پیامبر(ص) چگونه نگرش و رفتار مبتنی بر نظام جاهلی درباره مسائل اقتصادی را به نگرش و رفتار اسلامی تغییر دادند؟ از پژوهش انجام‌شده بر می‌آید که پیامبر (ص) پس از طرح و جایگزینی مهم‌ترین مبانی اندیشه اسلام از قبیل توحید و معاد که بسان پیش‌رانه‌ها و بازدارنده‌های قوی متناسب با شرایط عمل می‌کردند، بهجای مبانی اندیشه‌ای رایج در جامعه عرب آن روز چون شرک، بت‌پرستی و انکار معاد؛ با طرح آموزه‌های اقتصادی اسلام در قالب نهادهای رسمی از قبیل نهاد مالکیت و نهاد لاضرر، و نیز نهادهای غیررسمی همچون نهاد قرارداد و نیز بهره‌گیری از ظرفیت‌های اجرایی مانند استفاده از ظرفیت نهاد مسجد و نظارت بر نظام اجرایی سعی در تغییر، هماهنگ‌سازی و همسوسازی نگرشی و رفتاری مردم با نگرش و رفتار اقتصادی اسلام داشتند. این امر در قالب ساختار نهادی، می‌تواند نقش مؤثری در استقرار کنش‌ها و کارکردهای اساسی اقتصاد اسلامی در جامعه اسلامی داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: پیامبر اکرم (ص)، سیره نبوی، اقتصاد اسلامی، نهادگرایی جدید، روش تحلیل مضمون.
     
ترویجی: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/4/2 | پذیرش: 1403/2/25 | انتشار: 1403/2/30
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bakhtiari Z, Bakhtiari S, Raghfar H. The mechanisms and actions of the Holy Prophet (PBUH) in replacing the themes and economic teachings of Islam instead of the economic concepts of Jahili by using the method of theme analysis.. CHS 2023; 15 (57)
URL: http://chistorys.ir/article-1-1591-fa.html

بختیاری زهرا، بختیاری شهلا، راغفر حسین. تحلیل سازوکارها و اقدامات رسول اکرم (ص) در جایگزینی آموزه‌های اقتصادی اسلام: رویکرد نهادگرایی جدید. فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی. 1402; 15 (57)

URL: http://chistorys.ir/article-1-1591-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 15، شماره 57 - ( فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
(فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی)پژوهشنامه انجمن ایرانی تاریخ Cultural History Studies(Pejuhesh Nameh Anjoman-e Iraniye Tarikh)
تکمیل فرم تعهدنامه  و امضای همه نویسندگان برای ارسال مقاله به داوری الزامی است. پس از تکمیل فرم می بایست در بخش ارسال فایل مقاله بارگذاری شود. جهت دریافت فرم این بخش را کلیک فرمایید.
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 47 queries by YEKTAWEB 4660