1- دانش آموخته دکتری تاریخ دانشگاه الزهرا (س) 2- دانشیار گروه تاریخ دانشگاه الزهرا(س) ، sh.bakhtiari@alzahra.ac.ir 3- استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه الزهرا (س)
چکیده: (4458 مشاهده)
بررسی شواهد و قراین تاریخی نشان میدهد باوجود رفتارها و معاملات اقتصادی مختلف در جامعه عرب پیشازاسلام؛ جامعه مزبور از سلامت اقتصادی لازم برخوردار نبود و زمینههای دو قشریشدن -فقیر و غنی- را فراهم آوردهبود. اینامر، جامعه را از توازن اقتصادی دور کردهبود. درمقابل، رویکرد سیره نبوی به ارائه الگوی درستی از اقتصاد، نیازمند ارائه، تعریف و کوشش برای جایگزینی آموزههای اقتصادی مبتنی بر مبانی اسلامی بهجای مبانی و رفتارهای برگرفته از اندیشه جاهلی بود. پژوهش حاضر میکوشد با بهرهگیری از روش تحلیل مضمون و نیز با استفاده از تعاریف موجود در رویکرد نهادگرایی جدید در علم اقتصاد، به شاکله و منطق کلّی اقدامات پیامبر در مسیر تغییر و همسوسازی نگرش و رفتار افراد و درنهایت، نهادینهسازی آموزههای اقتصادی اسلام دست یابد و به این پرسش پاسخ دهد که پیامبر(ص) چگونه نگرش و رفتار مبتنی بر نظام جاهلی درباره مسائل اقتصادی را به نگرش و رفتار اسلامی تغییر دادند؟ از پژوهش انجامشده بر میآید که پیامبر (ص) پس از طرح و جایگزینی مهمترین مبانی اندیشه اسلام از قبیل توحید و معاد که بسان پیشرانهها و بازدارندههای قوی متناسب با شرایط عمل میکردند، بهجای مبانی اندیشهای رایج در جامعه عرب آنروز چون شرک، بتپرستی و انکار معاد؛ با طرح آموزههای اقتصادی اسلام در قالب نهادهای رسمی از قبیل نهاد مالکیت و نهاد لاضرر، و نیز نهادهای غیررسمی همچون نهاد قراردادو نیز بهرهگیری از ظرفیتهای اجرایی مانند استفاده از ظرفیت نهاد مسجد و نظارت بر نظام اجرایی سعی در تغییر، هماهنگسازی و همسوسازی نگرشی و رفتاری مردم با نگرش و رفتار اقتصادی اسلام داشتند. این امر در قالب ساختار نهادی، میتواند نقش مؤثری در استقرار کنشها و کارکردهای اساسی اقتصاد اسلامی در جامعه اسلامی داشته باشد.
Bakhtiari Z, Bakhtiari S, Raghfar H. The mechanisms and actions of the Holy Prophet (PBUH) in replacing the themes and economic teachings of Islam instead of the economic concepts of Jahili by using the method of theme analysis.. CHS 2023; 15 (57) URL: http://chistorys.ir/article-1-1591-fa.html
بختیاری زهرا، بختیاری شهلا، راغفر حسین. تحلیل سازوکارها و اقدامات رسول اکرم (ص) در جایگزینی آموزههای اقتصادی اسلام: رویکرد نهادگرایی جدید. فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی. 1402; 15 (57)
تکمیل فرم تعهدنامه و امضای همه نویسندگان برای ارسال مقاله به داوری الزامی است. پس از تکمیل فرم می بایست در بخش ارسال فایل مقاله بارگذاری شود. جهت دریافت فرم این بخش را کلیک فرمایید.