با سلام، جهت اطلاع و پیگیری وضعیت مقالات خود می‌توانید با کارشناس مجله خانم فاطمه نجفی با شماره 09216904318 تماس حاصل فرمایید.
ساعت تماس تلفنی 9 الی 18 روزهای پنج‌شنبه
امکان ارسال پیام از طریق پیام‌رسان ایتا: 9 تا 16 هر روز

   [صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: داوران :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
آخرین مطالب سایر بخش‌ها
..
پایگاه های نمایه شده
..
نورمگز
..
مگیران
..
لینکدین
..
 
..
:: دوره 10، شماره 37 - ( فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی 1397 ) ::
جلد 10 شماره 37 صفحات 54-25 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی، تحلیل و معرفی طرح‌ها و نقشه‌های وارداتی(اقتباسی) و جدید در قالی معاصر اراک(سلطان‌آباد)
محمد افروغ*
دانشگاه اراک ، m-afrough@araku.ac.ir
چکیده:   (3004 مشاهده)
یکی از مهم‌ترین مکاتب قالی‌بافی ایران، مکتب قالی‌بافی سلطان‌آباد یا اراک است که ضمن برخورداری از سابقه‌ای دیرین در بافت و تولید قالی، با عرضه‌ی قالی ساروق از اواسط دوره‌ی قاجار به این سو، باعث شهرت و محبوبیت قالی دست‌بافت ایرانی شد. قالی اراک از منظر طرح و نقشه، در گذار ادوار مختلف تاریخی به سه دوره‌ی تاریخی تقسیم‌بندی می‌شود؛ دوره‌ی نخست، از زمان ظهور قالی سلطان‌آباد تا اواسط قرن نوزدهم (اواسط دوران قاجار)؛ دوره‌ی دوم یا دوره‌ی درخشش که از اواسط قرن نوزدهم تا پایان دوره‌ی پهلوی به طول انجامید، البته با فراز و فرودهایی در خلال جنگ‌های جهانی اول و دوم؛ و دوره‌ی سوم یا دوره‌ی چهل‌ساله‌ی انقلاب که در واقع دوران افول قالی اراک است. در این دوره بود که انواع متنوعی از طرح‌ها و نقشه‌های غیربومی که در اصطلاح و در این مقاله با نام وارداتی یا اقتباسی شناخته می‌شوند، از دیگر مکاتب و مناطق، وارد نظام بافندگی قالی اراک شد. پرسش اصلی و محوری این مقاله این است که با توجه به فراوانی بعضی نقشه‌های غیربومی، خاستگاه و زادگاه و تعداد نقشه‌های اقتباسی (وارداتی) در مکتب قالی‌بافی اراک (سلطان‌آباد)، کدام است؟ همچنین بعضی از نقشه‌های جدید طراحان اراک در این دوره، شناسایی شد که در این پژوهش بدان‌ها پرداخته خواهد شد. یافته‌های این پژوهش به این قرار است: طرح‌ها و نقشه‌های وارداتی یا اقتباسی به شیوه‌های مختلف وارد نظام بافندگی اراک شده است؛ یا تجار و تولیدکنندگان تبریزی آن را وارد سنت نقشه و طراحی اراک کرده‌اند یا طراحان و تجار و تولیدکنندگان بومی اراک از دیگر مکاتب و کانون‌های قالی‌بافی اقتباس کرده‌اند، یا اینکه طراحان اراک آن را طراحی و عرضه کرده‌اند. از این رهگذر، 31 نمونه‌ی مختلف از نقشه‌های اقتباسی (وارداتی) و جدید شناسایی و معرفی شدند که از این تعداد، 17 نمونه اقتباسی و وارداتی و 14 نمونه نیز کار طراحان اراکی بوده که با سلیقه‌ی شخصی طراح، احیا و بازآفرینی شده است. این تحقیق از نوع بنیادین و روش تحقیق، توصیفی‌ـ‌تحلیلی است. شیوه‌ی گردآوری داده‌ها نیز توأمان به‌صورت کتابخانه‌ای و بیشتر میدانی است.
واژه‌های کلیدی: سلطان‌آباد (اراک)، قالی، طرح، نقشه
متن کامل [PDF 725 kb]   (772 دریافت)    
ترویجی: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/8/2 | پذیرش: 1398/4/22 | انتشار: 1397/7/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Afrough M. Review, Analysis and Introduction of Adaptive (Imported) and New Layouts and Patterns in the Contemporary Carpet of Arak (Sultanabad). CHS 2018; 10 (37) :25-54
URL: http://chistorys.ir/article-1-1013-fa.html

افروغ محمد. بررسی، تحلیل و معرفی طرح‌ها و نقشه‌های وارداتی(اقتباسی) و جدید در قالی معاصر اراک(سلطان‌آباد). فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی. 1397; 10 (37) :25-54

URL: http://chistorys.ir/article-1-1013-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 37 - ( فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
(فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی)پژوهشنامه انجمن ایرانی تاریخ Cultural History Studies(Pejuhesh Nameh Anjoman-e Iraniye Tarikh)
تکمیل فرم تعهدنامه  و امضای همه نویسندگان برای ارسال مقاله به داوری الزامی است. پس از تکمیل فرم می بایست در بخش ارسال فایل مقاله بارگذاری شود. جهت دریافت فرم این بخش را کلیک فرمایید.
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 47 queries by YEKTAWEB 4645